DIY Italská pec na pizzu a na cokoli vás napadne


Máme doma dévédéčka s Jamiem Oliverem, kde Jamie vaří na zahradě. Vaří v babím létě. Vaří ve stylovém pleteném svetru, zahradu má plnou metrových bylinek a všechno to aranžmá má takové super vintage/farmhouse/country kýčovité kouzlo. 

Jakub zahořel láskou. Láskou k italské peci, ze které bude během pár minut vytahovat kouřící speciality... Pravou pizzu, pekáčky s masem a bochníky chleba. Ještě v Úvalech, v bytě o velikosti dámského látkového kapesníku, se na jakémkoli volném kusu papíru začaly objevovat náčrtky budoucího skvostu....

Aby to po našem stěhování na vesnici nebylo úplně trapný, tak jsme před začátkem stavby pece přestěhovali alespoň nábytek a vybalili krabice, než se do díla Jakub, se zaujetím sobě vlastním, naplno pustil. Néééé, to přeháním.... Ale bylo potřeba "odtújit" pozemek, srovnat si v hlavě stavební plán a materiál. Nesmí to prasknout, musí to být pěkný pro oko a musí to vydržet teplotu asi milion stupňů celsia....

Prvopočátek stavby znamenal základ ze ztraceného bednění 150 x 150 cm. Šalování, aby se to nerozjelo, roksory, aby se to nepropadalo. Pak přišla na řadu pořádná várka betonu. míchačka, písek, voda, kolečko.... A stále dokola.  Potom se už mohlo jít o patro výš. Pec byla naplánovaná i s úložným prostorem pro dostatek dřeva. 








Víte, že už si ani radši nepamatuju, ja se jelo dál? No podívejte se na fotky, v případě dotazů nám napište email anebo komentář pod článek...









 Asi nejdůležitějším prvkem celé stavby pece je izolace. Musí být ve spodní desce, aby teplo neunikalo "podlahou". Musí být také v plášti, ze stejného důvodu. Na prostou stavbu Jakub použil obyčejné pálené cihly. Někdo by mohl namítnout, že by to určitě mělo být ze šamotu, ale po rok a půl trvajícím testování, kdy jsme zjistili, že horko je v peci ještě dva dny potom, co oheň vyhasne... nic neprasklo, si dovolím tvrdit, že pec, kterou budete používat hlavně při grilovačkách a občas, když dostanete chuť na pizzu, si vystačí s cihlami obyčejnými.









První škrtnutí... 




















2 komentáře:

  1. Jeminé jaka fajnová pec, šikovní ste veľmi obaja :) Pec vonku je mojím snom tak uvidíme či toho roku sa niečo podarí a aby sa tam dal upiecť chlebík alebo pizza, to by bola ozaj paráda :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Je moc fajn mít šikovnéh chapa (Bohudík i já jsem majitelka). A Jakub se oopravdu povedl :))

    OdpovědětVymazat